top of page

Kapetan Nemo - provaljen je kod

Updated: May 13

PIŠE: Jelena ĐOKIĆ

Profesionalni astrolog, ISAR C.A.P



Neutralna Švajcarska, treći rod i kraj jedne muzičke ere obeležili su jubilarnu 50. smotru najboljih pesma Evrope koja ostaje upamćena po brojnim skandalima, mahom političkim i posle koje slogan "Ujedinjeni u muzici" više neće imati ni smisla ni poente. Ovogodišnja smotra muzike, bila je u najmanju ruku čudna, a citirala bih sjajnu komentatorku RTS-a Dušku Vučinić koja je izjavila: "Raznih smo se problema naslušali večeras".


Predstvaljam vam natalnu kartu pobednika takmičenja za pesmu Evrovizije, osobe pod imenom Nemo, koji je poput kapetana Nema, najpopularnijeg izmišljenog lika u romanu "20.000 milja pod morem" Žila Verna. Kapetan Nemo je bio vlasnik i zapovednik podmornice, čovek koji  se odrekao ljudi, kopna, čak i vlastitog imena. Izgled ovog Nema iz XXI veka govori o neobičnoj osobi punoj suprotnosti. Nisam sigurna da li stvarno postoji i da li je zaista pobedio i da li je realno da je prvi u istoriji uspeo da slomi statuu koju je dobio, što ga nije toliko pogodilo, koliko ga je pogodilo što je slomio nokat...




Ovogodišnji pobednik pesme Evrovizije, Švajcarac Nemo, rodjen je 3.avgusta 1999.godine i u svom horoskopu ima veliki fiksni T krst, koji mu omogućava da dobro profitira iz sopstvene tenzije. Pobedio je sa pesmom "The Code" (Kod), a pobedu je odneo u fotofinišu nad favoritom publike Baby Lasagna iz Hrvatske, koji ga je oduvao brojem glasova. Obzirom da je uspeo da polomi jedini u istoriji ovog muzičkog takmičenja statuu, mnogi si prokomentarisali da je nije ni zaslužio.


U njegovoj natalnoj karti u igri su Sunce u Lavu kvadrat Mars u Škorpionu kvadrat Uran u Vodoliji kvadrat Saturn u Biku, od čega su Sunce i Uran u opoziciji, kao i Mars i Saturn. Sama postavka malefika Marsa i Saturna u izazovnom aspektu daje jedan težak karmički zadatak koji se prenosi iz genetike i koji je mladom pevaču data da pokuša da izadje iz začaranog kruga genetike u kome se našao kroz drugu opozciju Sunca u Lavu i Urana u Vodoliju. Obe planete su u svom sedištu i nemaju dispozitora, tačnije Uran u Vodoliji ima Saturna kao drugog vladara, ali opet taj Saturn ide u opozciju sa Marsom.



Veliki krst ili veliki kvadrat je konfiguracija koju sačinjavaju četiri planete koje su jedna naspram druge postavljene pod uglom od 90 stepeni. Tako dobijamo četiri kvadrata i dve opozicije. Ova konfiguracija simbolizuje četiri glavne tačke u horoskopu. Zbog toga što veliki krst čine četiri kvadrata i dve opozicije, ovu konfiguraciju najčešće tumače kao problematičnu, zbog toga što je sastavljena od isključivo izazovnih aspekata.


U astrološkoj simbolici krst predstavlja materijalni svet ili spoj neba i zemlje. Vertikalna linija predstavlja svet ideja ili nebo, dok horizontalna linija predstavlja materijalni svet. Kada jedna drugu presecaju po sredini, simbolizuju spuštanje ideje na materijalnu ravan ili materijalizaciju ideje, stanje kada nešto što smo zamislili stvorimo u konačnoj, opipljivoj, materijalnoj formi. Samim tim, krst simbolizuje ravnotežu i temelje na kojima se nešto gradi.


Zbog specifičnih uglova koji je sačinjavaju, ova konfiguracija predstavlja i veliku tenziju u horoskopu, u sebi sadrži i snažno energetsko polje. Kada posmatramo krst unutar kruga u smislu stabilne strukture, uočavamo da opozicije povezuju dva suprotna polariteta, dok kvadrati povezuju iste kvalitete i četiri elementa.


Veliki kvadrat ili veliki krst delimo na kardinalni, fiksni i promenljivi. Kardinalni veliki krst simbolizuje započinjanje nečeg novog, pokretanje ciklusa koji će stvoriti nešto novo i stabilno na materijalnom planu. Fiksni veliki krst simbolizuje dugotrajne stabilne strukture koje se kroz vreme održavaju na materijalnom polju i koje dostižu vrhunac svoje moći i svoje svrhe. Promenljivi veliki krst predstavlja završetak jednog ciklusa i razgradnju materijalne strukture kojoj prolazi vek trajanja.



Ovaj mladić ima veoma planetarno napetu natalnu kartu, pa ne treba da čudi što je prošao pravu golgotu istražujući ko je, da bi se na kraju izjasnio kao binarna osoba (Them) o čemu ćemo tek u narednim godinama dok je Pluton u Vodoliji više čuti. Binarne osobe (Third Gender na engleskom) se izjašnjavaju u srednjem rodu. Nisu ni muško ni žensko, niti imaju jasne karakteristike nekog od ova dva pola. U pojavi mladog švajcarca i njegovog odevanja uočava se miks oba pola. Mars u Škorpiji u opoziciji sa Saturnom u Biku daje veliku seksualnu frustraciju i zakočenost seksualne energije koja lako odlazi u destrukciju, ali i u apstinenciju. Često osobe sa ovim aspektom žele da prolaze kroz mučenje i torturu u seksualnim odnosima, tačnije loži ih kada ih neko kažnjava jer jedino tako doživljavaju uzbudjenje i vrhunac. Takodje, veliki broj profesionalnih sportista i vojnika ima izazovni aspekt Marsa i Saturna, što je neobično jer ovo nije lagan aspekt za kruženje energije, već se iz inata i destrukcije postižu veliki uspesi. Ovo je jak karmički kod, jedan od najnudobnijih uglovnih aspekata koji vlasniku horoskopa može dati veliku moć ili nemoć.


Kako ne znam tačno vreme njegovog rodjenja, postavila sam Sunce na Ascendent, koristeći tehniku sunčevog horoskopa, što je trenutak svitanja tog dana kada se on rodio. Ta tehnika je korisna, jer daje informaciju šta je Univerzum tog dana dao kao nameru dušama koje su se rodile.


Zanimljiv podatak je da je parcijalna lunarna eklipsa bila je 27/28.jula 1999. da bi dve nedelje kasnije 11.avgusta bila totalna solarna eklipsa. U svakom slučaju ovo je dosta moćan znak jer je Nemo rodjen izmedju 2 eklipse sa jakim fiksnim T krstom.

Ovaj momak definitivno nema lagan život, ali isto tako čeka ga velika popularnost i materijalno bogatstvo.


U njegovom natalu ništa nije lagano, pa tako ni dve retrogradne lične planete. Planeta intelekta, komunikacije, logičkog uma Merkur je retrogradna i to na poslednjem stepenu znaka Raka (svaki 29.stepen je anareta, ali i mesto velike snage iz dubokog pada) i mogao bi da ukaže da on ima neki svoj način razmišljanja koji ga razlikuje od većine. U sunčevom horoskopu taj retrogradni Merkur je na 29.Raka u 12.kući, što posebno aktivira kuću psihe naglašavajući probleme u tom segmentu njegovog života i velike izazove za njegovo mentalno zdravlje.




Foto: Instagram Nemothings


Venera, planeta ljubavi, odnosa, umetnosti je u znaku svog pada, znaku Device, takodje retrogradna a dispozitor je retrogradni Merkur u Raku. Deluje kao da Nemo nema za šta da se uhvati i da mu je prilično teško da se isčupa u mnogim delikatnim životnim situacijama. Ali, retro Venera u Devici pravi egzaktan zemljani trigon sa benefikom Jupiterom pa kad god zaigra na tu kartu ima sreće u životu i materijalizovaće itekako svoju umetnost. O svim teškim emotivnim trenucima peva kroz izazovan aspekt retro Venere u Devici  i Plutona u Strelcu.




U karti sunčevog horoskopa Mesec je na 20.stepenu Ovna (pad Saturna) i samo jedan stepen od fiksne zvezde Baten Kaitos što posebno aktivira priču da je on morao biti taj koji će iz utrobe kita izbaciti na površinu nešto što neko pre u njegovoj genetici nije smeo. Ipak, Nemo ima Sunce u Lavu snažno i jako, u opoziciji sa Uranom u sedištu u znaku Vodolije. Imao je hrabrosti i ludosti da se prikaže i pokaže, te da odnese pobedu baš kad se na nebu u tranzitu obrazovala jaka konjukcija izmedju Sunca, Urana i Jupitera u Biku, što ga je definitivno podržalo da odnese pobedu na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije, koja je sudeći po prikazanom sve samo više nije muzički festival.

 

Comments


bottom of page